Actualitate, Important, Persoane cu dizabilități — November 23, 2016 04:24

“Achităm facturile”, un scurt documentar despre un episod din viața persoanelor cu dizabilități

achitam-facturile Viața nu este doar o iluzie, dar fiecare zi este o nouă lecție pentru persoanele cu dizabilități de a deveni mai puternice. Scările de la bănci, universități, magazine sunt privite cu ironie, dar nu sunt imposibile pentru oamenii care au o ABILITATE. Ei continuă să lupte în fiecare zi. Filmul va fi proiectat pe 4 decembrie la Cinematograful ODEON, în cadrul Festivalului Internațional de Filme pentru Drepturile Omului.

Festivalul de filme oferă oportunitatea de a discuta cu publicul despre problemele majore ale diversității și încălcările care au loc față de grupurile vulnerabile și minoritare din Republica Moldova. Experții în domeniul drepturilor omului vor încuraja publicul să ofere cele mai mari note pentru producțiile locale ș internaționale.

Eroina documentarului este o tânără care utilizează un scaun rulant, Mariana, însă niciodată nu a dat mâinile în jos. Ea încearcă să convingă o serie de bănci din Chișinău să adapteze căile de acces, care nu sunt pe departe potrivite standardelor.

De la o bancă la alta, Mariana constată că atitudinea funcționarilor de la băncile din Moldova este indiferentă, pentru că aceștia nu iau măsurile necesare de a îmbunătăți aceesul persoanelor cu dizabilități nici după vizita pe care le-a făcut-o într-o zi cu o cameră ascunsă.

Mai e o problemă cu accesibilitatea la o baie în majoritatea restaurantelor din capitală. Potrivit Marianei, unii chelneri nici nu doresc să le vină în ajutor când trebuie să meargă la baie, fapt pentru care aceste localuri sunt tot mai puțin vizitate de persoanele care folosesc un scaun rulant.

Studiile arată că peste trei mii de persoane cu dizabilităţi locomotorii din mun. Chişinău, dar şi mame cu copii în cărucior, persoane vârstnice, sunt limitaţi în a avea acces la diverse servicii sociale necesare vieţii de zi cu zi. Majoritatea instituţiilor private, cum ar fi baruri și restaurant, nu își pun întrebarea de a adapta aceste spații pentru necesităţile persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

Potrivit experților de la Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului, instalarea rampelor de acces „decorative”, impracticale și neconforme standardelor stabilite, este un act de discriminare și o încălcare clară a Legii. Prevederile legale indică posibilitatea ca aceste persoane să acceseze o instituție-prestatoare de servicii de sine stătător, fără a miza pe asistența trecătorilor și fără eforturi extraordinare.

La Festivalul filmelor pentru diversitate vor fi proiectate peste 20 de filme locale, dar și internaționale despre diverse tematici care reflectă viața persoanelor LGBT, minorităților religioase, etnice, situația copiilor fără sprijin. Evenimentul este organizat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA în cadrul unui program de grant al absolventei Natalia Ghilașcu. https://cadourionline.md/sub/kupit-buket-iz-irisov-s-dostavkoj-v-kishineve/

Lasă un comentariu

— required *

— required *