Istoria mea — August 22, 2016 17:52

Angajatorii nu sunt pregătiți să creeze un mediu favorabil de lucru pentru persoanele cu dizabilități

Captură de ecran din 2016.08.22 la 10.51.12 Angajarea persoanelor cu dizabilități reprezintă un subiect dureros în Republica Moldova. În primul rînd, pentru a integra în societate persoanele cu dizabilități au fost întreprinse foarte puține măsuri din partea autorităților.

De exemplu, pentru oamenii cu mobilitate redusă, trotuarele nu sunt amenajate conform cerințelor, lipsesc suișurile și coborîșurile. Din acest motiv, mulți oameni cu mobilitate redusă sunt nevoiți să se deplaseze pe partea carosabilă riscînd cu viața proprie.

Multe instituții sociale sunt greu de accesat din cauza amplasării la al doilea, al treilea sau al patrulea etaj. Mai mult ca atît, clădirile nu sunt dotate cu ascensoare.
Chiar și instituțiile care sunt amplasate la etajul întîi nu întotdeauna au rampe sau chiar dacă au nu sunt adaptate pentru oameni în scaune cu rotile. Din păcate, de cele mai multe ori, ele sunt instalate pentru ,,a umple ochii,,. Din păcate, rampele sunt instalate datorită proiectelor diferitor asociații obștești, nu din inițiativa autorităților.

În ceea ce privește angajarea acestor persoane în cîmpul muncii, este o problemă foarte mare. Angajatorii nu vor din mai multe considerente să angajeze la lucru oameni cu necesități speciale.

Spre exemplu, Ion (nume modificat în scopul confidelității), un tînăr din Congaz, s-a confruntat deseori cu această problemă. Ion are mai mult de 20 de ani și este unul dintre tinerii cu mobilitate redusă, care a decis să se angajeze la lucru. S-a adresat la o firmă privată din Comrat, care oferă un loc de muncă cu care s-ar isprăvi și o persoană cu mobilitate redusă. Dar necătînd la abilitățile tînărului, nu a fost acceptat.

,,M-au refuzat fără motive. Mai tîrziu însă, directorul firmei a recunoscut că nu m-a acceptat din cauza că sunt o persoană cu necesități speciale. De asemenea mi-a spus că el dorește ca la locul de muncă să creeze o atmosferă plăcută și energică, dar o persoană în scaune cu rotile nu se poate încadra în acest colectiv,, povestește Ion.

Posturi de muncă potrivite pentru persoane în scaun cu rotile sunt foarte greu de găsit. Nu se știe dacă va mai avea Ion posibilitatea să-și găsească de lucru. Mai mult ca atît, prima încercare nereușită a lăsat o amprentă neplăcută în viața lui Ion. Data viitoare îi va fi mai dificil să se decidă să caute un post de muncă. Astfel, Ion acum este șomer. Pentru a afla motivul acestei atitutini, am decis să discutăm cu antreprenorii.

,,De cele mai dese ori, pentru a accepta la lucru o persoană cu necesități speciale, oamenii de afacere trebuie să adapteze birourile în conformitate cu necesitățile persoanelor în scaune cu rotile. Acest lucru provoacă mari cheltuieli. Anume din acest motiv, puțini antreprenori sunt de acord cu această idee. https://cadourionline.md/sub/kupit-cvety-podsolnuhi-v-kishineve/

În unele țări occidentale, autoritățile îl scutește pe omul de afaceri de impozite, în cazul în care angajează persoane cu necesități speciale. În Moldova toate cheltuielile sunt efectuate din buzunarul angajatorului. Prin urmare, aproape nimeni nu vrea să angajeze persoane în scaun cu rotile pentru care trebuie de creat condiții speciale “, a declarat Dumitru, șef al unei companii comerciale de vânzare a produselor agricole.

,,Dvs. ați accepta la lucru o persoană cu necesități speciale?,, am întrebat eu.
,,Lucrul în firma mea reprezintă livrarea produselor agricole clientului. Acest post de muncă nu este potrivit pentru o persoană în scaune cu rotile,, a răspuns directorul companiei.

Am reușit totuși să găsim o întreprindere unde lucrează o persoană cu necesități speciale, care are un picior amputat. Femeia lucrează în calitate de contabil. Din păcate, nu am avut posibilitatea să discutăm cu angajatorul. Este necesar să menționăm că acest caz nu este unicul. De cele mai multe ori persoanele cu necesități speciale nu sunt acceptate în cîmpul muncii din cauza lipsei condițiilor și stereotipurilor. Astfel, în țară se întîlnesc multe cazuri de discriminare a persoanelor cu necesități speciale.

În cazul lui Ion, pe lîngă faptul că este un caz de discriminare a persoanelor cu necesități speciale, de asemenea este și discriminare la locul de muncă. De asemenenea, Ion Bambuleac, avocatul coaliției Nediscriminare, menționează că legea nr.60 cu privire la ,, integrarea socială a persoanelor cu necesități speciale,, reglementează dreptul persoanelor cu necesități speciale, în scopul integrării lor sociale. În caz de discriminare puteți obține o consultare gratuită la telefonul 0-8003-8003.

Dumitru Ianul

Acest material apare în cadrul Proiectului “Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu sustinerea  financiara a Fundatiei Soros-Moldova/Programul Egalitate si Participare Civica. Opiniile exprimate in articol apartin autorului si nu reflecta neaparat pozitia Fundatiei.

Traducere: Natalia Ghilașcu

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *