Martorii lui Iehova riscă să fie prigoniți din regiunea transnistreană

imagine simbol

imagine simbol

Cultul religios ”Martorii lui Iehova” din regiunea transnistreană ar putea să-și piardă bunurile, organizația poate fi lichidată în orice moment, iar întrunirile acestora sunt puse sub mare semn de întrebare. Astfel, de circa cinci ani, autorităţile de la Tiraspol crează piedici acestei organizații în ceea ce privește înregistrărea şi obţinerea codului fiscal necesar pentru a-şi desfăşura activitatea. Deşi instanţele de judecată au permis comunităţii să conteste astfel de decizii, Curtea Supremă a autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene a împiedicat soluţionarea legală a problemei.

În regiunea transnistreană există două comunități religioase ”Martorii lui Iehova”, una la Tiraspol și alta la Râbnița care fuseseră înregistrate încă în 1991. Problemele au început din perioada când au fost nevoite să se reînregistreze după intrarea în vigoare a noii legislații cu privire la libertatea conștiinței și a cultelor în regiunea transnistreană.

Activitatea cultelor religioase în raioanele de est ale țării devine o mare problemă datorită faptului că autoritățile de la Chișinău nu pot asigura ordinea de drept în raioanele de est. Astfel, autoproclamata autoritate din Transnistria impune restricții în exercitarea dreptului la libertatea de conștiință și religie. Potrivit raportului ”Retrospectiva Drepturilor Omului 2014”, elaborat de Promo-LEX, administrația de la Tiraspol a creat o procedură separată de cea constituțională și desfășoară o înregistrare paralelă a cultelor, fără a ține cont de înregistrarea acestora de către organul central de la Chisinau.

Experții din regiunea transnistreană găsesc explicația unei asemenea probleme în raioanele de est ale țării prin faptul că unele culte care nu sunt agreate de Biserica Ortodoxă Rusă sunt persecutate sau li se impun condiții inegale de activitate comparativ cu cultul majoritar. Ministerul Justiției a autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene a refuzat reînregistrarea organizației din cauză că această religie contravine asa-zisei Constituții de pe malul stâng al Nistrului. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/igrushki-iz-cvetov-v-podarok/

Potrivit Ministerului Justiției de la Tiraspol”, Martorii lui Iehova” ar atenta la securitatea statului și a cetățenilor din regiune. De asemenea, în documentul prin care se refuză reînregistrarea, se menționează că organizația nu a indicat numărul de enoriași, liderii comunităților religioase existente la moment, suprafața teritoriului și a bunurilor, etc.

Asa-numitii experți locali în domeniul religiei la care au apelat autoritățile de la Tiraspol, academicieni și oameni de știință din Federașia Rusă, inclusiv ai Institutului de Filosofie din Ucraina, au emis un aviz negativ cu privire la structura și modul de organizare a instituției, iar membrii acesteia nu ar fi credibili. Potrivit lor, „modificările operate de liderii religioși cu privire la modul de organizare și administrare a bisericii, nu ar fi de competența actualei organizații, dar a membrilor mai vechi care au stat la baza înființării instituției în cauză”.

”Le-am prezentat mai multe expertize din Federația Rusă. Ministerul Justiției ar vrea să se asigure că comunitatea din Tiraspol cândva a aparținut Rusiei, dar considerăm că este o decizie ilegală. Procedura de reînregistrare este una inutilă și a creat multe impedimente pentru a desfășura întrunirile religioase. Suntem aproape de a fi lichidați. Prevederile legii din Transnistria sunt bune, dar aplicarea lor ridică mai multe semne de întrebare. În ultimii cinci ani ni s-a refuzat să înregistrăm și alte filiale noi. Suntem considerați periculoși pentru societate.”, a afirmat Victor Dornicenco, vice-președintele cultului religios ”Martorii lui Iehova”.

Libertatea este restrânsă pentru cultele religioase din Transnistria

De zece ani, problema cultelor religioase din regiunea transnistreană rămâne nechimbată și asta în pofida faptului că experții internaționali ai ONU au bătut alarma cu privire la situația similară. Într-un raport internațional cu privire la libertatea religiei în Republica Moldova în perioada anilor 2008 elaborat de Ambasada SUA la Chiușinău, se arată că autorităţile transnistrene au folosit cerinţe de înregistrare şi alte mecanisme legale pentru a restrânge libertatea religiei a unor grupuri religioase. Autorităţile au declarat grupurilor religioase evanghelice care se întruneau în case particulare că acestia nu deţin permisele necesare pentru a folosi locuinţele private pentru servicii religioase.

„Martorii lui Iehova” au sperat că decizia finală, expusă de Curtea Supremă din Tiraspol, să fie una favorabilă, însă și aici judecătorii au menținut pozițiile inițiale ale Ministerului Justiției a autoproclamatei republici. Un motiv de a refuza reînregistrarea instituției este literatura și învățăturile biblice promovate de „Martorii lui Iehova”. Autoritățile secesioniste nu au acceptat nici abordarea membrilor organizației de a interveni abuziv în viața privată a fiecărui cetățean din regiunea transnistreană prin ceea ce numesc ”evanghelizare”. Potrivit scrisoarei de refuz a Ministerului Justiției de la Tiraspol, administrației de la Tiraspol, „Martorii lui Iehova” ar aduce și vrajbă religioasă în societate cu privire la originile credinței creștine.

sala-de-congrese-a-martorilor-lui-iehova-1024x768Victor Dornicenco afirmă, însă, că autoritățile nu au dreptul să decidă modul de orgaizare a vreunei instituții religioase, precum și limitarea alegerii acesteia de a se conduce de unele izvoare biblice. Această intervenție a autorităților de la Tiraspol asupra deciziei comunității religioase este privită de exponenții acestei biserici drept o încălcare a libertății conștiinței și a dreptului de a exercita o activitate religioasă. Mai mult ca atât, autoritățile de la Tiraspol, prin refuzul de a permite îregistrarea organizației, încalcă prevederile Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

Legislația internațională prevede ca toate persoanele să poată să își exercite dreptul la libertatea de conștiință sau convingere, în public sau privat, consideră Calude Cahn, consilier ONU pentru Drepturile Omului.

”Dreptul la libertatea conștiinței și a religiei este stabilit, în primul rând, în temeiul articolului 18 al Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice. Un număr de cauze cazuri referitoare la „Martorii lui Iehova” au fost adjudecate de către instanțele internaționale, cum ar fi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), inclusiv o cauză foarte important recent împotriva Federației Ruse. În general, tribunalele internaționale sunt foarte deschise atunci când examinaează plângerile înaintate de „Martorii lui Iehova”, recunoscând că există o îndelungată istorie de persecuție a acestei minorități”, afirmă Claude Cahn.

Practica CEDO indică mai multe state în care „Martorii lui Iehova” au întâmpinat unele bariere de activitate sau înregistrare a organizației. Una dinte acestea a fost și Austria, unde în 2008, adepții acestui cult religios s-au plâns la CEDO, cărora li s-au oferit câștig de cauză.

Soarta „Martorilor lui Iehova” între cele două maluri ale Nistrului

Libertatea de conștiință, dar și libertatea de exercitare a drepturile individuale este încă un vis nerealizat nu doar pentru cetățenii din stînga Nistrului, dar și pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului. Această situație de datorează politicilor statului, sau mai bine zis, indiferenței liderilor politici, consideră experta în drepturile religioase, Olesea Perean. Experta propune și unele soluții care ar schimba atitudinea de intoleranță și de incitare la ură inter-confesională prezentă azi în rândurile credincioșilor.

Biserica Ortodoxă din Moldova exercită o influență dominaţie puternică asupra politicilor publice şi intervine abuziv în exercitarea dreptului la libertatea religioasă a altor grupuri religioase. La aceste concluzii au ajuns experții de la Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului (CIDO).

Experții de la CIDO sunt de părerea că Guvernul Republicii Moldova nu întreprinde măsuri decisive pentru a tempera implicarea Bisericii Ortodoxe din Moldova în viaţa politică. Studiul privind libertatea religiei în Moldova relevă un număr considerabil de cazuri de discriminare pe criteriul religios, care se manifestă în toate domeniile, inclusiv la înregistrarea grupurilor religioase, construcţia clădirilor religioase, intervenția în activităţile religioase, accesul în şcoli şi alte instituţii de învăţământ, în domeniul educaţiei, serviciilor de sănătate şi în sfera relaţiilor de muncă, discursurile publice, etc.

Legea privind libertatea de conştiinţă, de gîndire şi de religie prevede că Republica Moldova este un stat laic, dar recunoaște rolul deosebit al religiei ortodoxe în viața publică. Deși legislația Republicii Moldova garantează tuturor dreptul la libertatea gândirii, de conștiință și religie, potrivit Înaltului Preasfințitului Vladimir, modificarea legislatiei pentru a facilita intrarea diverselor religii în Republica Moldova este, de fapt, un atac direct la adresa Bisericii Ortodoxe.

Cu o astfel de situație se confruntase și comunitatea de moldoveni ”Martorii lui Iehova” de pe malul drept al Nistrului în 2006, când Curtea Supremă de Justiţie a trimis cauza privind refuzul de înregistrare a organizaţiei „Martorii lui Iehova” din Domulgheni, Florești la Curtea de Apel din Bălţi. Ulterior, cazul a fost remis Judecătoriei Floreşti pentru reevaluare și unde adepții cultului au obținut căștig de cauză.

Situația cu privire la acceptarea cultului religios ”Martorii lui Iehova” rămâne nesoluționată în Mereni, Anenii Noi din 2006. Aici Martorii lui Iehova încearcă să construiască un lăcaș de rugăciuni pentru 60 de membri. Primăria refuză și până la acest moment să elibereze autorizație pentru această locuință. Circa cinci dosare sunt pe rol la Curtea de Apel Chișinău privind respective situație.

Locuitorii satului Mereni din raionul Anenii Noi se opun predicilor organizate de „Martorii lui Iehova” în localitate. Autoritățile locale au propus câțiva ani în urmă ca această întrebare chestiune să fie votată de consilieri, iar în cazul în care nu se va acumula necesarul de voturi, vor fi neviți să colecteze semnături suficiente pentru organizarea unui referendum local împotriva predicii „Martorii lui Iehova”.

Unii cetățeni din această localitate au interzis acum câțiva ani accesul reprezentanților confesiunii respective în localitatea Mereni, cu scopul asa-zisei asigurări a ordinei publice. Ei consideră că autoritățile locale sunt obligate să mențină ordinea publică. Astfel, se dorește interzicerea promovării valorilor spirituale după formula din casă în casă. Totodată, autoritățile s-au arătat nemulțumite că predicile „Martorilor lui Iehova” ar fi degenerat în conflicte și discuții agresive.

Realitatea arată că autoritățile locale, care ar trebui să fie neutre față de toate cultele religioase, le pun piedici minoritățile religioase, iar pe de altă parte, favorizează religia creștin ortodoxă. ”Unii primari nici nu cunosc că eu sunt liber să vorbesc cu oamenii din sat, ei cred că trebuie să solicit de la consiliul sătesc o permisiune pentru a exercita această activitate”, explică Victor Dornicenco.

Victor Doroșenco, vice-director, ”Martorii lui Iehova”

Victor Dornicenco, vice-președintele cultului religios ”Martorii lui Iehova”

Nemulțumirile nu se opresc aici. În perioada 2006, în Floreşti un preot ortodox a atacat verbal un membru al confesiunii ”Martorii lui Iehova” şi l-a impus să părăsească localitatea. La 4 noiembrie 2006 un locuitor al satului Tohatin a insultat un membru şi l-a lovit de două ori cu piciorul. „Martorii lui Iehova” nu au raportat nici un progres în soluţionarea acestor cauze. Împotriva preoţilor nu au fost întreprinse măsuri legale.

Lipsa dialogului inter-religios provoacă intoleranță față de cultele minoritare

93,3% din moldoveni se declară creștin ortodoxi, potrivit datelor recensământului din 2006, însă una din carențe este lipsa de toleranță față de minoritățile religioase. Aceasta se datorează faptului că statul nu a întreprins nimic pentru a dezvolta o atitudine de toleranță.

Reprezentanța ONU din Republica Moldova a cerut de nenumărate ori Guvernului să-si reafirme angajamentul în domeniul drepturilor omului, să condamne și să anuleze anumite regulamente adoptate recent de cateva municipalitati din țară. Raportorul Special al ONU, Heiner Bielefeldt, în 2014, a constatat unele îmbunătățiri în procedura de documentare a misionarilor străini.

Cu toate acestea, în ultimul raport privind libertatea religiei în Republica Moldova, autorul Heiner Bielefeldt se arătase îngrijorat de ‘statutul privilegiat al Bisericii Ortodoxe din Moldova’ și recomandă insistent Guvernului să ia o pozitie de lider asigurând o legislatie solidă împotriva discriminarii.

”Dacă e să analizăm raportul Freedom House, Republica Moldova este calificată drept parțial liberă. La capitolul libertatea religioasă, e aceeași situație. Din punct de vedere al legislației actuale, suntem o țară liberă, însă există multe restanțe când privim realitatea din Moldova”, afirmă expert Olesea Perean.

Potrivit experților din societatea civilă de la Chișinău, exponenții diferitor culte religioase se întrunesc împreună cu delegații europeni pentru a discuta unele încălcări, însă acestea se organizează doar o dată în an. Aceștia propun să fie creat un Consiliu interconfesional care poate avea un rol de conciliere. De exemplu, interdicita de înhumare a unui enoriaș al cultului„Martorii al lui Iehova” este o problemă inter-religioasă, iar lipsa unui dialog și generează astfel de incidente.

Discriminarea pe criteriul apartenenței religioase continuă să fie una dintre cele mai importante probleme a drepturilor omului în Republica Moldova. Rodion Gavriloi, teolog, consideră că ecumenismul, unitatea dinte curentele creștine prin organizarea rugăciunilor comune, ar putea să apropie bisericilie și comunitatea creștinilor, iar discriminarea minorităților religioase de către religia majoritar ortodoxă ar dispărea ca fenomen.

Conform ultimului recensământ al populației din 2006, peste 93% din moldoveni se declară creștin-ortodoxi, însă doar 3% practică această religie, potrivit unor date prezentate de către CIDO. ”Dacă cetățenii moldoveni ar fi cu adevărat creștini, atunci toate bisericile din Moldova ar fi abundente de enoriași în fiecare duminică, similar sărbătorilor de Paști”, a mai adăugat Gavriloi.

Amintim că în ultimii doi ani, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în Republica Moldova a examinat situații de discriminare religioasă și manifestare a intoleranței din partea unor reprezentanți ai cultelor și a emis patru decizii prin care s-a constatat discriminarea religioasă.

NATALIA GHILAȘCU

image001 logo EU Acest reportaj este realizat în cadrul proiectului ”Susținerea societății civile în combaterea discriminării”, implementat de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) și susținut financiar de Delegația Uniunii Europene înRM . Opiniile exprimate în reportaj nu reflectă neapărat poziția finanțatorului sau a OHCHR.

Lasă un comentariu

— required *

— required *