Istoria a 15 evrei din Basarabia, România, Ucraina, care au supraviețuit în ghetourile din Transnistria, este redată într-un film documentar, proiectat la Festivalul de Filme pentru Drepturile Omului din 4 decembrie la Cinematorgraful ODEON.
Deși este încă în faza de producție, un promo al filmului redă amintirile triste despre o copilărie petrecută în teroare antisemită și groază. Regizoarea Natalia Ghilașcu a colctat istoriile pline de trăiri amare ai cetățenilor care au emigrat cu timpul în SUA, la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul documentar integral va fi proiectat la festivalurile internaționale în 2017.
Proiecția descrie amintirile trecutului lor, multe dintre exemple au încă povești nespuse, amintiri care sunt valoroase pentru întreaga lume, în special femeile care au fost încarcerate în lagăre, forțate să-și abandoneze copiii lor. https://cadourionline.md/sub/kupit-podarochnye-korziny-s-fruktami-v-kishineve/
Cand vine vorba de Holocaust, majoritatea oamenilor se gandeste la Auschwitz. Despre genocidul savarsit asupra evreilor in Transnistria, fosta Uniune Sovietica, se vorbeste mult mai putin. Se presupune ca in aici ar fi pierit aproape 400.000 de evrei.
Dupa cum povestesc martorii, soldatii romani mergeau din casa-n casa si atacau fara mila copii, femei si batrani. Dupa cateva zile, germanii si romanii au mers mai departe, dincolo de Nistru, o parte dintre soldatii romani ramanand insa in regiune. Inca din primele zile de la inceperea razboiului in aceasta zona au pierit peste 3.000 evrei.
“Oamenii din zona au fost incolonati si trimisi in Transnistria pe jos, toti, fara exceptii”, spune protagonista filmului Augstina, stabilită cu traiul în Seattle, SUA Nici pana astazi nu se stie cati dintre ei s-au inecat in Nistru, cati au fost impuscati pe drum, cati dintre cei ajunsi in Transnistria au murit acolo.
La Festivalul filmelor pentru diversitate vor fi proiectate peste 20 de filme locale, dar și internaționale despre diverse tematici care reflectă viața persoanelor LGBT, minorităților religioase, etnice, situația copiilor fără sprijin. Evenimentul este organizat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA în cadrul unui program de grant al absolventei Natalia Ghilașcu.
Persoanele interesate să contribuie pentru finalizarea filmului documentar, vor primi un DVD, iar fondurile pot fi depuse aici.