Actualitate, Newsletter — November 23, 2016 04:55

“Azil în propria casă”, un scurt documentar despre o inițiativă a diasporei din SUA

azil-casa Efimia Climov, o moldoveancă stabilită cu traiul în SUA de mai bine de zece ani, îngrijește de bătrânii americani. Sistemul de îngrijire din SUA permite construirea azilurilor private. În casa Efimiei este mereu loc pentru un bătrân care găsește asistență medicală și socială, mult mai bunăî decât în propria sa familie.

Filmul de scurt metraj va fi proiectat la Festivalul Internaționalde Filme pentru Drepturile Omului pe 4 decembrie, iar publicul va avea ocazia să voteze penru cele mai bune proiecții locale și internaționale.

Efimia Climov a emigrat în SUA acum 10 ani și a decis să ia viața de la capăt. Ușurința de a face față dificultăților în viață, caracteristică emigranților moldoveni, a ajutat-o să învețe o nouă limbă pentru a se integra mai bine în comunitatea americană.https://cadourionline.md/sub/kupit-podarochnye-korziny-s-ovoshchami-v-kishineve/

“Este aceeași casă, ei devin parte din familia mea, e la fel cum ai înfia copii. Din păcate, bătrânii noștri din Moldova nu-și permit să locuiască în case de lux. Sperăm că Guvernul se va gândi și la ei”, explică Efimia.

Odată intrat în azilul privat, asculți muzică bună, predomină mereu buna dispoziție, fiecare beneficar locuiește într-o cameră privată cu televizor, baie și este bine dotată. Aceștia se bucură nespus de serviciile care li se oferă de familia de moldoveni care a emigrat în Arizona.

“Aceasta este camera mea, acolo este o baie și iată aici am ajuns să locuiesc. Am o casă alături, dar copiii au decis să o vândă. Iată așa ne descurcăm”, explică Connie Peters.

captura%cc%86-de-ecran-din-2016-11-22-la-21-46-58 “Autoritățile americane mereu îți ajută, ușile sunt deschise pentru a dezvolta afaceri. Sperăm că mai mulți tineri vor reuși și în Moldova să deschidă propriile afaceri. Pe internet te informezi despre toată documentația. Decât să facem un business în țara unde nu ne-am născut este un mare păcat când nu îl poți realiza la tine acasă. La noi trebuie să dai mită la fiecare pas,” a mai adăugat Efimia.

Întrebată dacă ar putea fi adus și în Moldova un serviciu similar de îngrijire a vârstnicilor, Efimia consideră că nu e imposibil, doar că e nevoie de o reformă, care ar fi foarte necesară pentru a ridica calitatea vieții în rândurile populației în etate.

La Festivalul filmelor pentru diversitate vor fi proiectate peste 20 de filme locale, dar și internaționale despre diverse tematici care reflectă viața persoanelor LGBT, minorităților religioase, etnice, situația copiilor fără sprijin. Evenimentul este organizat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, în cadrul unui program de grant al absolventei Natalia Ghilașcu.

Lasă un comentariu

— required *

— required *