Emisiuni TV, Femei — June 24, 2015 17:06

Campaniile electorale trec, femeile lidere rămân

Parascovia Cotovici, primar, Hrușova, Criuleni

Parascovia Cotovici, primar, Hrușova, Criuleni

Campania electorală a trecut, iar recomandările experţilor OSCE arată că este necesară extinderea rolului femeii în viața politică. Șefa delegaţiei Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, Amy Koopmanschap a explicat că singură este primarul unui oraş din apropierea capitalei Olandei.

În Campania electorală din 2015, printre candidaţii la funcția de primar femeile au fost în număr de 22%, iar la funcțiile de consilieri – pînă la 35%. Însă acest procent nu poate fi considerat suficient. Pentru ca femeile din Moldova să poată pe deplin să influenţeze procesele politice, este nevoie de mai multă implicare și curaj.

Parascovia Cotovici a reușit să obțină mai multe mandate de primar la rând și a atras 38 milioane de lei doar pentru un singur proiect de gestionare a deșeurilor în localitatea Hrușova, Criuleni. Este un proiect de excepție care este realizat cu sprijinul fondurilor europene. Parascovia Cotovici se mândrește cu multe alte realizări și este una dintre femeile care a învins în competiția electorală locală. A reușit să se lanseze în viața politică cu forțele proprii.

Valentina Cușnir, primarul din s. curătura, rl. Șoldănești, a obținut o bogată experiență de lucru în managementul școlar, iar aceste abilități le-a utilizat pe deplin în administrația public locală. Oamenii din satul Curătura o văd pe Valentina Cușnir drept o bună organizatoare și se mândresc cu construcția apeductului din localitate. Planurile nu se opresc aici, vrea să atragă noi investitori pentru a ridica nivelul de trai economic.

Silvia Țurcanu, primar, s. Chișcăreni, rl. Sângerei

Silvia Țurcanu, primar, s. Chișcăreni, rl. Sângerei

De asemenea, primarii din şase localităţi învecinate din raionul Sângerei şi-au unit eforturile pentru rezolvarea în comun a problemelor comunale locale. Cea mai mare provocare pentru fiecare primar din R. Moldova este asigurarea unor servicii de calitate pentru cetăţeni. Tot la Chișcăreni a fost creată o Rețea locală din 15 ONG-uri, care implementează proiecte de mediu regionale. Silvia Țurcanu, care candidează pentru cel de-al treilea mandat în această campanie electorală spune că vrea să reușească și mai multe inițiative sociale.

O femeie poate reuși în viața politică dacă este înțeleasă și este susținută de familie. Consideră că femeile sunt perseverente, iar acolo unde conduce o femeie este regulă. Violeta Roșca din orașul Drochia este apreciată pentru dăruiere de sine și voință de a schimba viața publică.

Circa 20% din femei au reușit să schimbe lucrurile care le nemulțumeau până acum în societate. Timp de două decenii, în R. Moldova procentul femeilor incluse pe listele electorale ale formațiunilor politice la alegerile locale nu a crescut semnificativ. Lumea a cunoscut multe femei cu adevărate calități. Și în Moldova, o buna parte dintre ele au studii superioare si capacitati de conducere.

Deși au fost mai puțin vizibile în această campanie electorală, multe dintre ele au demonstrat că reușesc să transforme localitățile lor chiar cu resurse mai puține decât le dețin astăzi liderii politici.

Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/kupit-podarochnye-korziny-s-alkogolem-v-kishineve/

NATALIA GHILAȘCU
realizatoarea emisiunii

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *