Mai mult, politicienii bărbați nu și-ar dori ca femeile să intre în competiție cu ei în funcțiile de conducere. Un factor psihologic care le îndepărtează pe femei de viața politică este slba încredere în forțele proprii, dar și faptul că tot femeile ar fi mai puțin unite. Astăzi vom afla cât de adevărate sunt aceste percepții de la femeile care au reuțit să descopere calitățile de a conduce cu viața publică a satelor și orașelor din țara noatră.
Prezența femeilor în viața politică, atât la nivel central, cât și local este una redusă. Se întâmplă pentru că nu sunt suficient pregătite? Nu dispun de susținerea necesară din partea partidelor din care fac parte?Să ajungi în funcție de conducere, nu e un lucru atât de ușor, dar nici imposibil. De la sectorul financiar, Ala Savin a trecut la gestionarea primăriei din Orhei, iar în calitate de viceprimar, a reușit să facă față multor provocări.
Femeile au manifestat de-a lungul anilor caracter puternic, care au demonstrat că sunt apte de a schimba politicile din țara noastră. Vice-presedinta consiliului raional, Aliona Babiuc, candideaza la funcția de primar în or. Briceni. Are atât concurente femei, cât și bărbați. Din 1999 a intrat în lumea politicii pentru a aduce schimbări, și este cunoscută prin talentul de a colecta fonduri pentru persoane vulnerabile din localitate.
Totodată, Parascovia Negruță candidată la alegerile locale, s. Piatra, rl. Orhei, a încercat să acopere golurile din toate sectoarele comunităţii – infrastructură, educaţie, timp liber. A scos localitatea Piatra din anonimat prin construirea centrelor sociale multifuncționale pentru mii de beneficiari vulnerabili. Se consideră o fire luptătoare! Este una dintre primării care a adoptat o rezoluție în cadrul unui forum național prin care a cerut să nu fie înregistrate în cursa electorală partidele care nu respectă reprezentarea femeilor cu o cotă de 30%. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/kupit-sertifikaty-v-podarok-v-kishineve/
În Republica Moldova, din 897 de edili, activează 164 de femei, care au adus în localităţile lor zeci de proiecte. Au învățat să repare drumuri, școli, spitale, să construiască apeducte, grădinițe și gunoiști amenajate. Ne referim la primăriţele care nu doar promit, dar şi fac lucruri măreţe. Multe dintre ele se află la sfârşitul a cel puțin un mandat și recunoaşte că nu e uşor să fii la cârma satului. Una dintre acestea este și Tatiana Țurcan din comuna Vinogradovca, Taraclia.
„În Taraclia astăzi avem 15 primării. Primăria mea se socoate la noi în raion una din cele mai eficiente. De ce? Pentru că nu avem nici un bănuţ datorie. Noi astăzi trăim, toate finanţele merg ca să trăim, deci să consumăm, dar nu mai mult.”Edilul comunei Vinogradovca îşi doreşte ca tot satul să beneficieze de colectoare solare. Speră că acesta va fi un proiect de viitor: „Am lucrat anul acesta la alcătuirea unui proiect mare pentru aprovizionarea cu apă şi construcţia sistemului de canalizare a comunei. În proiect este inclusă şi o staţie de epurare şi alta de pompare. Femeile-primar sunt mai receptive şi dau dovadă de responsabilitate. Şi sunt gata să facă muncă de voluntariat cât este nevoie numai să înregistreze succese”, încheie Tatiana Ţurcanu.
În cele din urmă, partidele preferă candidați bărbați, pe care îi creditează din start cu mai multe șanse în alegeri. Puținele femei pe care le includ în listele de candidați sunt de multe ori trecute pe locuri neeligibile. Împotriva discriminării de gen putem lupta cu arme legislative. Mai greu însă pot fi combătute mentalitățile și prejudecățile perpetuate în timp și acceptate chiar de femei, în multe cazuri. Multe femei deja au demonstrat că e posibil să schimbăm percepțiile și atitudinile cetățenilor.
Realizatoarea emisiunii:
NATALIA GHILAȘCU