Important, Persoane cu dizabilități, Reportaje — January 18, 2015 22:29

Curajul și speranța o ajută pe o mamă să-și vadă visul împlinit

P1130059 Elena Furculiță este mama unui băiețel care suferă de paralizie. La cei 8 anișori, Cristi e un copil plin de viață, deși este diagnosticat cu această maladie de la 11 luni. Nu poate să vorbească sau să-și exprime emoțiile, dar are un vis, acela de a se bucura de o copilărie fericită. Nu poate să meargă, să alerge și să spună mamă sau tată. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/klubnika-v-shokolade-v-podarok/

În pofida condiției sale fizice, părinții lui Cristi nu și-au pierdut speranța și continuă să lupte pentru ca treptat copilul lor să se integreze în societate. Mama lui, Elena Furculiță, depune orice efort de a-și vedea copilul sănătos și fericit. În viitorul apropiat al lui Cristi, părinții își doresc ca băiatul lor să meargă la școală, unde va învăța împreună cu ceilalți copiii.

Veniturile familiei sunt modeste. Părinții își întrețin copilul din alocația de invaliditate care valorează doar câteva sute de lei, mai exact 400, iar salariul de asistentă a lui Cristi mama acestuia primește adăugător 1.600 de lei.  Asta în timp ce necesitățile lunare sunt de câteva mii.

Cristi frecventează grădinița 167 pentru copii cu dizabilități multiple din Chișinău și urmează un program de dezvoltare fizică și intelectuală, iar sprijinul specialiștilor care le vin în ajutor acestor micuți, eforturile zilnice depuse de logopozi, kinetoterapuței și alți educatori aduc și unele progrese. Directoarea instituției afirmă că și necesitățile grădiniței cresc, iar acești copii nu dispun de echipamente moderne care le-ar dezvolta potențialul de dezvoltare.

Costul unui singur aparat ajunge la 1.000 de dolari, bani pe care instituția speră să-i strângă din vânzarea biletelor la un concert de caritate, ”Planeta de vis a lui Cristi”, care va avea loc la Filarmonica Națională pe 22 ianuarie. Organizatorii speră să adune de la eveniment 3.000 de dolari, așa încât să poată achiziționa echipamente necesare și pentru alți copii cu dizabilități de la aceeași instituție de învățământ, unde zilnic vin circa 60 de copii.

Acest interviu este realizat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, iar opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia finanțatorului.

Lasă un comentariu

— required *

— required *