Banca discriminarii — August 29, 2016 07:25

Femeile însărcinate au mai mult curaj să-și ceară drepturile la locul de muncă

Captură de ecran din 2016.08.29 la 00.22.47 Regiunea transnistreană se află într-o perioadă foarte compicată din punct de vedere economic. Continuă deficitul semnificativ de impozite și alte taxe, costurile sunt mult mai mari decât veniturile. Astfel, de la începutul anului, venitul bugetului a scăzut cu 13,5% decât anul trecut. În perioada ianuarie – februarie, Fondul de pensii a primit cu aproape 23 de milioane de ruble mai puțin decît anul trecut. Toate fondurile sunt acum direcționate, în primul rând, pentru susținerea financiară a articolelor socio-protejate, adică pentru salarii, pensii și altele. Наши партнеры: https://cadourionline.md/23-fevralya/

În asemenea cazuri, populația se confrunctă cu problema șomajului și cea a menținerii locului de muncă. Antreprenorii întreprinderilor și organizațiilor unde lucreaza cetățenii noștri, în primul rând doresc să profite și încearcă să ,,stoarcă’’ din angajat cît de mult posibil. De multe ori, angajații nu întocmesc documentele și ei primesc un salariu “în plic”. Disponibilitatea locurilor de muncă, în special în ultimul timp, a scăzut considerabil. În Transnistria locul de muncă este prețuit foarte mult și angajații se străduie să păstreze o relație cît mai bună cu angajatorul.

Un exemplu de astfel de persoane este și Olesea. Mulți ani a muncit într-un colectiv prietenos, lucra cinstit, ceea ce se întîmplă foarte rar. De lucrul ei era mulțumit și angajatorul și clineții. Totul era bine și în familie, dar și mai bine cînd s-a aflat că Olesea este însărcinată cu al treilea copil. Lucrul continua, dar din motive de sănătate, Olesia a apelat la șeful întreprinderii cu cerere de transfer la un loc de muncă mai ușor.

Ea era încredințată că angajatorul o va înțelege și că îi va schimba locul de muncă. Marea uimire a fost atunci cînd Olesei i-au refuzat această solicitare. Nici nu-și putea imagina că un om atît de bun, mărinimos, înțelegător ca Anatol, brusc va renunța să respecte legea.

Cum e posibil ca o femeie însărcinată să îndeplinească un lucru atît de greu? Olesea trebuia să ridice și să aranjeze baloturi grele. Înainte, ea făcea acest lucru cu mare plăcere, considerînd că este chiar util pentru sănătate. Acum era imposibil să facă aceste lucruri, deoarece este categoric interzis în timpul sarcinii.

Ziua următoare ea s-a adresat din nou angajatorului, dar răspunsul a fost același: alt post de muncă la moment nu exista și că ea nu îndeplinește un lucru chiar atît de greu. Ea va fi ajutată să mute baloturile și că ea trebuie să lucreze la postul de muncă anterior, în caz contrar … Brust directorul s-a uitat la ea cu o privire care da de înțeles că: sarcină e sarcină, dar poți și concediată să fii. Poate nu chiar acum, mai tîrziu, dar un motiv e foarte ușor de găsit în orice moment.

Captură de ecran din 2016.08.29 la 00.24.45 Olesea cunoștea mai multe cazuri povestite de prietenile ei: dacă începi să te contrazici cu directorul, chiar dacă ai dreptate, oricum mai devreme sau mai tîrziu, vei regreta de acest lucru. De exemplu, Marina, care este vînzătoare la magazin, a încercat să demonstreze șefului său că e interzis să înclei alte coduri de bare pe produsele care au un termen de valabilitate deja expirat. Directorul i-a reproșat că produsele care nu vor fi vîndute vor fi achitate din banii ei și că este foarte ușor să găsească o altă vînzătoare este foarte ușor. Într-adevăr sunt multe persoane care doresc să lucreze în locul ei.

Cu siguranță, Olesea nu dorea să intre în conflict cu directorul, dar viitorul copil era mai important. A decis să urmeze sfatul Olgăi Voineac, care era reprezentată a organizației neguvernamentale ,,Sprijin pentru familii numeroase”. Olga a mers singură la directorul acestei organizații. Anatol a ascultat-o și a invitat-o în biroul de avocați, însă avocatul nu adorit să acționeze conform legii și i-a răspuns că nu este un alt post de muncă pentru ea.

O angajată a procuraturii i-a spus Olesei să vină peste 3 zile, dar deja după 2 zile s-a întîmplat o minune. Anatol a venit singur la locul Olesei de muncă și a anunțat-o că de azi va avea un post de muncă mai ușor. A fost destul un singur apel telefonic ca directorul și avocatul să acționeze conform legii.

,,De multe ori, anagajatorii refuză nu doar să cedeze, ci și să nu îndeplinească legea”, spune Olga Voineac. Articolul 3 din Codul muncii a administrației din Tiraspol, “Interzicerea discriminării la locul de muncă”, confirmă că persoanele care au fost discriminate la locul de muncă se pot adresa autorităților de inspecție a muncii sau a instanței de recurs.

V.Ipatii

Acest material este publicat în cadrul Proiectului “Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu susținerea  financiară a Fundației Soros-Moldova/Programul Egalitate și Participare Civică. Opiniile exprimate în articol apartțn autorului și nu reflectă neaparat poziția Fundației.

Lasă un comentariu

— required *

— required *