Actualitate, Femei — November 17, 2016 06:33

Filmul “Drumul Neuitat al Psihiatriei” despre o femeie abuzată va fi proiectat la Festivalul de Filme pentru Drepturile Omului

drumul-psihiatriei222 Una dintre cele 18 fete violate la Internatul de Psihiatrie din Bălți este protagonista unui scurt documentar al Festivalului Internațional pentru Diversitate și Drepturile Omului, care va avea loc pe 4 decembrie la Cinematograful ODEON.

Tanara de 32 de ani a discutat cu regizorul, Sergiu Ene, despre tratamentul de care a avut parte la Internatul de Psihiatrie din Balti. Ea spune ca a fost violata de fostul medic sef al spitalului, însă bărbatul nu-și recunoaște vina și nici copilul care a fost născut la Centrul Mamei și Copilului foarte sănătos. Наши партнеры: https://cadourionline.md/kupiti-letnie-cvety/

“Îşi bate joc de bolnavi, îi bate. De vreo 3 ori şi-a bătut joc de mine la el în cabinet, apoi acasă, unde mă impunea să fac curățenie. De toţi îşi bate joc în special de fete.”

Judecatoria Balti a pus pe rol dosarul in care fostul medic sef al Internatului Psihoneurologic este acuzat ca a violat cel putin 19 paciente. Una dintre femei a avut intre timp doua crize de epilepsie, alta a decedat, iar una a ramas insarcinata, iar medicul a avut grija sa-i faca o intrerupere de sarcina atunci cand ea avea 7 luni.

Violeta Gasitoi avocata catorva dintre aceste paciente spune ca inculpatul este cercetat in libertate, dar nu isi mai exercita functia. La doar jumatate de an de la initierea dosarului o femeie internata tot acolo s-a sinucis dupa ce ar fi fost incarcerata intr-un bloc in care pacientii spun ca sunt torturati.

Artiom este unica bucurie care i-a mai rămas în viața Tatianei, însă riscă să fie dat pe mâinile internatului de copii dacă femeia nu se va putea integra în societate. Câteva luni a fost asistată de psihologii de la Centrul Diaconia, unde au avut loc și filmările.

Sergiu Ene afirmă că viața acestor femei poate fi schimbată doar dacă societatea va cunoaște mai bine cazul acestor femei, oropsite de soartă. Ea a povestit cu lux de amănunte că a fost agresată sexual în după-amiaza zilei de 2 ianuarie 2013. Expertiza psihiatrică a demonstrat că pacienta Internatului Psihoneurologic din Bălţi se afla la cel moment în deplinătatea facultăţilor mintale.

Pe 25 mai a avut loc ședința finală în dosa­rul vio­lu­ri­lor de la Inter­na­tul Psi­ho­ne­u­ro­lo­gic din Bălţi. Cazul a fost făcut public în febru­a­rie 2013, când o bene­fi­ci­ară a inter­na­tu­lui a anunțat că a fost vio­lată de către medicul care o tratează. Ulte­rior, în tim­pul inves­ti­ga­ți­i­lor, au fost iden­ti­fi­cate și alte 16 vic­time.

La ultima şedinţă de judecată a fost pre­zent incul­pa­tul Sta­ni­slav Flo­rea, pre­cum și avo­ca­tele ambe­lor părți. Pro­cu­rul Cris­tina Rimari a cerut pen­tru medic învi­nuit de viol 15 ani pri­va­țiune de liber­tate. Pe de o parte avocatul victemelor, Violeta Gaşiţoi a declarat că una dintre clientele sale a scris pe reţelele sociale, că nu este deacord cu cererea procurorului.

Femeia a ascuns o altă sarcină până aproape de luna a şaptea. “Mă îmbrăcam în haine largi ca să nu se cunoască sarcina. La 7 luni însă au aflat, deși am fugit pe la prieteni să mă ascund, imediat m-au adus la avort”, spune victima.

Imediat după naştere, copilului i-a fost administrată o injecţie și acesta a murit. I s-a dat o cutie în care să-l pună şi să-l îngroape ulterior. Mama s-a dezbrăcat de cămaşa pe care o avea pe dânsa, şi-a învelit copilul şi l-a pus în cutie. Acum această victimă este într-un apartament protejat, susţine avocata. Își doreşte copii, dar spune că nu mai poate rămâne însărcinată.

La Festivalul filmelor pentru diversitate vor fi proiectate peste 20 de filme locale, dar și internaționale despre diverse tematici care reflectă viața persoanelor LGBT, minorităților religioase, etnice, situația copiilor fără sprijin. Evenimentul este organizat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA în cadrul unui program de grant al absolventei Natalia Ghilașcu.

Lasă un comentariu

— required *

— required *