Actualitate, Important, Minorități etnice, Newsletter — November 28, 2016 06:45

Inimă Africană, un film despre curaj și perseverență pentru a combate discriminarea

inima-africana Filmul de scurt metraj “Inima Africana”, care redă viața amară prin care trec imigranții de culoare în Republica Moldova, va fi proiectat la Festivalul de Filme pentru Drepturile Omului, iar pe 4 decembrie, la Cinematograful ODEON vor rula peste 20 de filme locale și internaționale cu tematica diversității.

Filmul redă atitudinea indiferentă a societății, începând cu companiile private și oamenii de rând care le întorc spatele la servicii de chirie. Doi studenți de origine nigeriană, care au fost intimidați de poliția de frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău, și-au cerut drepturile în instanța de judecată. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/sbornye-bukety-nedorogo/

Protagoniștii filmului vorbesc despre cine se face vinovat în ultimul timp de rasism și instigare la ură față de minoritățile etnice, religioase sau față de persoane de culoare. Cel puțin așa arată câteva decizii asumate de către membrii Consiliului pentru prevenirea și combaterea discriminării și asigurarea egalității, unde s-au adresat cei doi nigerieni.

În ziua plecării spre Polonia, unde intenționau să participe la un program de instruire, tinerii care își fac studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, au avut parte de ghinion.

Cu doar câteva ore înainte de zbor, au fost reținuți în aeroportul din Chișinău pentru că erau bănuiți că ar deține viza poloneză falsă. Potrivit lor, documentele au fost verificate la ghișeu de către angajații Austrian Airlines, iar după ce au primit permisele de îmbarcare și bagajele au fost înregistrate, au trecut în secția pentru controlul de securitate, acolo unde au început și toate problemele.

Ca să se asigure că tinerii nu sunt escroci, au fost interogați și verificați din nou. Poliția de frontieră a telefonat și la Academia de Studii Economice. După trei ore de cercetare minuțioasă a bagajelor și documentelor, le-au reținut pașapoartele să verifice dacă sunt într-adevăr false. Deși aveau toate documentele în regulă, aceștia au fost nevoiți să facă cale întoarsă.

Costul biletelor de călătorie de la Agenția Austria Airlines au fost rambursate mult mai târziu, după ce s-a constatat că documentele erau totuși în ordine. Adebayo Johnson, pastorul nigerian de la o fundație creștină din Moldova, care îi cunoaște pe cei doi tineri din comunitate, a rămas profund îngrijorat de acțiunile poliției de securitate, care i-au intimidat și le-au refuzat zborul doar pentru că băieții sunt de culoare.

Abia în următoarea zi, cei doi nigerieni au mers la Ambasada Poloniei să clarifice situația, însă responsabilii de la ghișeu le-au explicat că nu pot elibera un document confirmator, pentru că viza în sine este o dovadă a permisului de călătorie. Tot ei le-au mai explicat că era de datoria poliției de frontieră să apeleze oficialii consulatului polonez pentru a verifica dacă sunt sau nu înscriși în baza de date.

După ce le-au fost întoarse pașapoartele de la Aeroportul Internațional Chișinău, au decis să meargă totuși în Polonia, de această dată cu autobuzul. Culmea e că la frontieră nimeni nu le-a reproșat că vizele ar fi fost false, astfel, au trecut fără incidente.

Moldova este o ţară mai tolerantă decât altele din fosta URSS. Potrivit lui Peter Kessler, reprezentant al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, în Ucraina şi Rusia situaţia e mai gravă decât la noi în ce priveşte discriminarea pe criterii de etnie sau rasă.

La Festivalul filmelor pentru diversitate vor fi proiectate peste 20 de filme locale, dar și internaționale despre diverse tematici care reflectă viața persoanelor LGBT, minorităților religioase, etnice, situația copiilor fără sprijin. Evenimentul este organizat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, în cadrul unui program de grant al absolventei Natalia Ghilașcu.

Lasă un comentariu

— required *

— required *