În Republica Moldova este înrădăcinată discriminarea pe bază de religie. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova sunt creștini ortodocși. În pofida democrației și supremației drepturilor omului, în Moldova încă mai persistă problema discriminării altor culte.
Acest lucru ni-l demonstrează cazul care a avut loc recent în orașul Ceadîr–Lunga. Reprezentanții cultului “Martorii lui Iehova” s-au adresat la primăria orașului cu o cerere privind schimbarea casei din proprietate private în instituție publică.
Primăria orașului a primit o cerere semnată de cîteva mii de locuitori ai orașului, în care solicitau interzicerea oferirii unui spațiu acestei biserici, iar autoritățile locale au organizat o audiere publică, la care au participat locuitorii orașului și reprezentanți ai cultului ortodox.
Primarul orașului Anatol Topal, s-a identificat a fi ortodox, și a menționat că există argumente juridice, în scopul de a preveni construirea bisericii Martorii lui Iehova.
“În luna decembrie, am semnat planul de dezvoltare, care costă muți bani. Planul prevede modul în care ar trebui să se dezvolte Ceadîr-Lunga, unde și ce fel de clădiri pot fi construite. Construcția acestei biserici nu este prevăzută. În al doilea rând, în cazul în care obiectul va fi construit într-o zonă dens populată, iar strada Tanasoglo este astfel, procedura trebuie să meargă în conformitate cu regulile. Eu, în calitate de șef al orașului, sunt obligat să asigur în Ceadîr-Lunga liniște și pacea pentru a preveni ura pe motive religioase. În calitate de cetățean și ca un creștin ortodox, cred că avem suficiente argumente legale pentru a preveni construirea bisericii “Martorii lui Iehova” în oraș”,a spus primarul.
O parte din cetățeni a cerut ca autoritățile orașului să interzică toate activitățile “Martorii lui Iehova” din Ceadîr-Lunga, protejând astfel interesele ortodocșilor. Oamenii i-au asigurat primarului sprijinul lor în caz de litigiu.
Consilieri ai Consiliului Local de asemenea au sprijinit publicul. Nicolai Chiseev a declarat că sarcina principală a Consiliului Local este să protejeze interesele alegătorilor. Astfel, după audierea publică, consiliul local a anulat permisiunea primarului de a construi o biserică.
Vice-președintele cultului “Martorii lui Iehova”, Victor Dornicenco, a comentat într-un interviu la Publika.md cu privire la situația dată: “Eu cred că această situație se datorează faptului că enoriașii Bisericii Ortodoxe au părere înșelătoare despre organizația noastră”, a declarat Victor Dornicenco.
Mai târziu, reprezentanții cultului s-au adresat la primărie și au menționat că în ianuarie 2016, primăria le-a acordat permisiunea de a construi o clădirie, iar apoi decizia a fost anulată. De asemenea, Martorii lui Iehova cred că audierea publică, despre care reprezentanții cultului a auzit din mass-media, s-a pronunțat în mod clar intoleranței religioase și a discriminării.
Referindu-se la legislația națională și internațională, reprezentanții cultului din oraș au solicitat primăriei o revizuire a aceastei decizii pentru a evita plîngerea în instanța de judecată. Am decis să aflăm opinia reprezentanților cultului și a trecătorilor. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/kupit-myagkie-igrushki-v-kishineve/
“Sincer, eu nu împărtășesc punctul de vedere al organizației “Martorii lui Iehova” și alte culte religioase, dar am înțeles că ei au dreptul la libertatea religioasă. Așa că atunci când văd că cineva oferă broșuri religioase în stradă, le iau, mulțumesc politicos, pe unele dintre ele chiar le citesc, dar oricum rămîn la părerea mea, este dreptul meu “, a spus Mihail.
De asemenea, trebuie de remarcat faptul că trebuie să fie reglementată de Legea cu privire la culte. Constituția definește Republica Moldova, fiind un stat laic, prevede libertatea de conștiință și de religie. O lege a Republicii Moldova № 121 “Cu privire la asigurarea egalității” garantează nediscriminarea pe bază de religie.
Să sperăm că acest caz va fi soluțiat în mod legal, societatea noastră și autoritățile vor învăța să fie mai răbdătoare și tolerante față de alte religii. În acest scop, asociațiile și autoritățile publice trebuie să își unească forțele pentru a aduce o schimbare în acest sens.
Dumitru Ianul
Acest material este publicat în cadrul Proiectului “Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu sustinerea financiara a Fundatiei Soros-Moldova/Programul Egalitate si Participare Civica. Opiniile exprimate in articol apartin autorului si nu reflecta neaparat pozitia Fundatiei.
Traducere: Natalia Ghilașcu