Emisiuni TV, Femei — July 3, 2015 15:33

Schimbarea țării depinde de participarea femeilor în viața politică

Tatiana Badan, primar, Selemet, Cimișlia

Tatiana Badan, primar, Selemet, Cimișlia

Pe scena politica sunt femei a căror voce începe să devină din ce în ce mai auzită. De multe ori, politica poate fi un teren minat, în care nu mulți se încumetă să intre. Mai ales femeile care fac un pas înainte și doi înapoi, fiind impusă de multe ori să cedeze unor interese înguste.

Preşedinta Finlandei, Tarja Halonen, a reuşit să ridice bunăstarea finlandezilor la un nivel foarte înalt pe plan mondial prin politici orientate spre educaţie, cultură şi promovarea femeilor. Ce-i poate reuși mai bine unei femei și ce îi reușește mai rău în viața politică vom afla de la noile primare alese în această funcție. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/paskhalnye-nabory-v-kishineve/

Efimia Bandalac a devenit președinta raionului Briceni și este încrezută că lucrurile vor merge bine. O femeie implicată în politică înseamnă ordine și puterea de a schimba problemele țării. Crede că femeia are o putere interioară mai mare decât bărbații, dacă cu adevărat este dorință. În ultimul său mandat, a reușit să atragă investiții de 400 milioane de lei.

Femeile se străduie să fie în pas cu bărbații atunci când se decid să participe activ în viața politică, iar uneori le reușesc chiar mai bine, pentru că se bucură de sprijinul din partea cetățenilor. Campania electorală a fost un test pentru multe femei care au decis că e timpul să aducă o schimbare în localitățile lor. Chiar dacă le-au pus diverse piedici, acestea nu s-au oprit de a-și vedea visul împlinit.

Parascovia Antoniuc din Caușeni a iluminat străzile, a reabilitat drumurile și a reparat instituțiile pubice. Consideră că țara noastră va avea doar de reușit atât timp cât femeile vor accede tot mai mult la conducere. Este înfrăgostită de Cârnățenii Noi și a adus idei ingenioase în domeniul energiei regenerabile, baterii solare, iluminarea străzii și vrea să creeze un sat european cu doar câteva milioane de lei investiții.

imagine simbol

imagine simbol

Oamenii din Satul Nou o văd pe Valentina Cușnir drept o bună organizatoare și se mândresc cu multe proiecte realizate în această localitate.Se vorbește tot mai mult că femeile aduc o noua perspectiva la locul de munca care reflecta valori sociale precum diversitate, compasiune si dreptate.

Rodica Șchiopu din s. Ochiul Alb a devenit primar pentru a doua oară, este ambițioasă cu o dorință de a schimba stereotipurile din societate despre rolul femeii. A reușit să cîștige încrederea alegătorilor pentru cel de-al doilea mandat, în susținerea ei a venit membrii familiei care au preluat multe responsabilități casnice pe umerii acestora.

Femeile de succes din țara noastră spun că nu este imposibil să reușești să spargi unele stereotipuri din societate. Chiar și bărbații astăzi recunosc că femeile care fac politică sunt mai responsabile și le reușește să aducă schimbările sociale de care are nevoie întreaga comunitate. Dacă vor rezista femeile în viața politică minată de multe provocări și dacă vor demonstra în continuare perseverență, pot deveni astfel o inspirație de a da curs chemării interioare.

NATALIA GHILASCU
Realizatorea emisiunii

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *