Actualitate, Minorități etnice — November 30, 2016 07:50

Un film despre romii din Schinoasa va fi proiectat la Festivalul de Filme pentru Drepturile Omului

apa-schinoasa Apa sfântă din Schinoasa, un scurt documentar despre viața romilor dintr-o localitate uitată de civilizație, va fi proiectat la Festivalul de Filme Internaționale pentru Drepturile Omului. Filuml redă viața locuitorilor din satul Schinoasa, care au reușit să construiască un apeduct, astfel, că majoritatea romilor din localitate se pot bucura de apă în propriile case.

Regizoarea Natalia Ghilașcu a discutat cu romii din sat, unde timp de decenii, localitatea a fost uitată de autorități. Etnicii romi s-au mobilizat pentru a-și îmbunătăți nivelul de trai. Odată cu apariția apedcutului, și spiritul comunității s-a schimbat. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/napitok-na-paskhalnyj-stol/

Cei 300 de locuitori ai satului Schinoasa din Călărași nu vor mai fi nevoiți să stea în rând la fântâna din sat pentru a se aprovizioneze cu apă. Localitatea, care până acum cinci ani, nu era nici măcar marcată pe hartă a fost conectată azi la apeduct. Au așteptat opt ani de promisiuni deșarte, dar au demonstrat că sunt capabili să-și soluționeze problemele.

Mulți dintre ei trebuiau să aștepte în coadă ore în șir ca să-și umple gălețile cu apă.
Acum zece ani, autoritățile locale din comuna Țibirica spuneau că romii din localitatea vecină, Schinoasa, puteau să se aprovizioneze cu apă de la cele patru fântâni. După mai multe vizite întreprinse atât de societatea civilă, cât și de experții internaționali pentru drepturile omului, s-a constatat că din cauza cantității mari de apă, aceasta nu mai era portabilă.

”De când m-am născut, tot cărăm apă de la fântână, când una seacă, mergem la cealaltă din deal”, spune Zina Vornicoi, care a achitat deja pentru a fi conectată la apeduct.

Cea mai mare bucurie o simt cei care au dizabilități fizice, femeile și bătrânii. Ana Cozma, la fel, spune că cine reușește să se trezească mai dimineață are apă, cine nu – se alege cu nămol și nisip.

Romii din Schinasa continuă să fie rupți de civilizaţie. Aici nu există nici şcoală, nici biserică, nici magazine. Centrul comunitar pentru educaţie timpurie este unica instituţie social-culturală din sat. Celelalte proiecte de dezvoltare vor putea fi la fel soluționate, sunt convinși liderii romi.

Filmele proiectate la Festivalul Intrnațional pentru Diversitate și Drepturile Omului promovează buna înțelegere între etnii, minoritățile religioase, persoanele excluse din societate, LGBT, persoanele care trăiesc cu HIV. Pe 4 decembrie vor fi proiectate peste 20 de filme locale și internaționale, iar inițiativa aparție absolventei Natalia Ghilașcu, susținută de Departamentul de Stat al SUA.

Lasă un comentariu

— required *

— required *